Tratamente paradontologice

Bolile parodontale sau parodontozele sunt afectiuni ce apar la nivelul gingiei sau al osului alveolar precum și ale ligamentelor ce susțin dintele în oasele maxilarului. Acestea sunt cauzate în principal de depunerile de placă bacteriană, iar în fază incipientă pot fi reversibile printr-un tratament parodontal adecvat și prin menținerea unei igiene riguroase. Însă, în cazul în care acestea nu sunt tratate, poate avea evoluții nefavorabile care vor duce la parodontopatie (parodontoza) și într-un final la pierderea dinților de pe arcadă.

tratamente-paradontologice.png
  • Afecțiunile gingiilor sunt cauzate de placă bacteriană, care printr-o igienă orală necorespunzătoare se transformă într-un depozit dentar aderent, care mai apoi se mineralizează și formează ceea ce se numește tartru.
  • Tartrul neîndepărtat poate duce la inflamații gingivale, ce se manifestă prin apariția sângerărilor gingivale. Dacă acestea nu sunt tratate, ele pot avea o evoluție nefavorabilă ce poate duce până la apariția afecțiunilor parodontale grave, care se pot manifestă prin secreții purulente, pungi paradontale și a pierderii stabilității dentare la nivelul cavității bucale.
  • Întrucât, principala cauză a apariției bolilor parodontale este reprezentată de placa bacteriană, pentru a preveni aceste afecțiuni este important să ai o igienă orală corespunzătoare, o dietă alimentară cât mai sănătoasă și nu în ultimul rând vizitele periodice la medicul stomatolog.

Detartrajul profesional

 

  • Elimină depozitele de tartru acumulate pe suprafețele dinților și din zonele subgingivale.
  • Pentru a menține o sănătate orală optimă, este recomandat să efectuezi această procedură de detartraj profesional o dată la 6 luni.
  • Este recomandat să se efectueze procedura de detartraj profesional o dată la 6 luni deoarece în acest interval de timp, placa bacteriană se depune pe suprafețele dinților și poate începe să se solidifice datorită absorbției de săruri minerale din saliva și atunci practic își poate începe activitatea mecanică asupra gingiei.

Surfasajul

 

  • Este un proces ce presupune curățarea în profunzime a suprafețelor radiculare, precum și eliminarea depozitelor subgingivale aderente.
  • Surfasajul se realizează sub anestezie locală prin intermediul utilizării chiuretelor și a instrumentelor ultrasonice.
  •  În cazul parodontitelor incipiente, surfasajul poate contribui la stabilizarea afecțiunii parodontale și poate reduce semnificativ numărul de intervenții chirurgicale ulterioare.
  • În ceea ce privește apariția parodontopatiilor, simptomele bolii sunt evidente și de cele mai multe ori se manifestă prin detașarea gingiilor de dinți, care duce la retracție gingivală ce va conduce la un aspect inestetic al dinților. Afecțiunile parodontale au un impact negativ atât asupra gingiei, cât și asupra țesutului osos, ceea ce poate conduce la pierderea dinților în unele cazuri.

Rezervă o întâlnire